Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τα ναυτάκια

Τα ναυτάκια του Αιγαίου και οι γλάροι

Τα ναυτάκια μας ,ήταν μικρά και εργατικά ανθρωπάκια ,που δουλεύανε σε όμορφα άσπρα καράβια και ταξίδευαν στη θάλασσα του Αιγαίου.
Είχαν όμορφες θαλασσιές στολές και άσπρα καπελάκια.
Φόρτωναν τα καραβάκια με πραμάτειες, από όλα τα νησιά και τα πηγαίναν στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά .Στην πόλη,χρειάζονται πάντα ότι παράγετε στα νησιά φέρναν χιώτικα γλυκά και μαστίχα,  λάδι και ελιές από την όμορφη Κρήτη, συκόπιτες και λικέρ από τα Επτάνησα,γλυπτά από την Τήνο, γλυκό κρασί Σαμιώτικο , ούζο από τη Λέσβο, αλλά και νόστιμα ψάρια από τη θάλασσα για να τρώνε οι άνθρωποι της πόλης.

Με αυτή την όμορφη δουλειά, είχαν χρήματα τα ναυτάκια μας και ζούσαν καθωσπρέπει και όταν γύριζαν στα νησιά τους , πηγαίναν από όλα τα καλά  στης φαμελιές τους .

Στα ταξίδια ,τους συνόδευαν οι λευκοί όμορφοι γλάροι ,τα θαλασσοπούλια του Αιγαίου.
Τα όμορφα λευκά καράβια και οι μικροί ναύτες ήταν πάντα χαρούμενοι και για πολλά πολλά χρόνια ταξίδευαν παρέα.
Τα ναυτάκια όταν είχαν πολλά ψαράκια ,τάιζαν τους γλάρους και σε αντάλλαγμα οι γλάροι τους συνόδευαν τραγουδώντας σε όλο το ταξίδι.
Μα ήρθαν δύσκολες μέρες , κάνεις δε μπορούσε να αγοράσει τα αγαθά των ναυτικών μας και τα καραβάκια, γινόταν όλο και λιγότερα στο όμορφο Αιγαίο , κάνεις δεν ήθελε ναυτάκια .Έτσι τα ναυτάκια ,γύρισαν στα νησιά τους μια μέρα στεναχωρημένα και χωρίς δώρα για το σπίτι τους .
Οι λευκοί γλάροι ,απομείναν μόνοι τους να πετούν στο Αιγαίο και κάνεις δε νοιάζονταν αν έχουν να φάνε .
Μια μέρα σε ένα νησάκι ένα από τα μικρά μας ναυτάκια καθόταν στεναχωρημένο και προσευχόταν να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημά του .
Από μακριά είδε να έρχεται πετώντας ένας γλάρος και να τον πλησιάζει.
Καλό μου ναυτάκι του λέει ο γλάρος , πολύ στεναχωρούμε που δεν ταξιδεύεις πια και τα καραβάκια δεν διασχίζουν την γαλάζια θάλασσα .
Μα τι να κάνω; του απαντάει το ναυτάκι δεν έχω δουλειά και στο σπίτι ντρέπομαι να πάω γιατί δεν έχω να προσφέρω τίποτα στην οικογένειά μου.

Χμ  σε καταλαβαίνω και  γι' αυτό το λόγο ήρθα να σε βρω .
Κάποτε εσύ με φρόντιζες πολύ και μου έδινες ψαράκια όταν ερχόμουν στο καραβάκι σου, τώρα λοιπόν ήρθα να σε βοηθήσω εγώ και να σου πω πως θα βρεις πάλι δουλειά .

Ανέβα στη ράχη μου ναυτάκι, του λέει ο γλάρος .
Το ναυτάκι ανέβηκε και αγκάλιασε το λαιμό του γλάρου , άρχισαν να πετούν ψηλά και ακόμη ψηλότερα , στον ουρανό.
Έκπληκτο το ναυτάκι βλέπει και άλλους γλάρους με ναυτάκια πάνω στα φτερά τους, να πετούν και οι γλάροι τραγουδούσαν χαρούμενα.

Στα ναυτάκια τα καλά θα δώσουμε πάλι χαρά,θα τους πάμε μακριά σε καράβια για δουλειά .

Πετούσαν λοιπόν για πολλές ώρες και έφτασαν όλοι μαζί σε μια όμορφη χώρα , στο λιμάνι υπήρχαν πολλά καράβια με κόκκινα , λευκά και κίτρινα πανιά !!
Οι ναύτες εργαζόταν γρήγορα και φόρτωναν το φορτίο στα αμπάρια άλλα χρειαζόταν πολύ δουλειά ακόμη για να τελειώσουν με τα τσουβάλια τους .
Τα ναυτάκια μας κατέβηκαν από τις ράχες των γλάρων και χαρούμενα άρχισαν να βοηθούνε τους υπόλοιπους ναύτες .
Όταν τελείωσαν το φόρτωμα , σάλπαραν όλοι μαζί σε μακρινές θάλασσες και γνώρισαν άλλες χώρες.
Άλλα έθιμα και γλώσσες , μα αυτό δεν τους ενοχλούσε , απεναντίας τους έφερνε χαρά και μαζί με τους γλάρους τραγουδούσαν όλοι μαζί γλυκά θαλασσινά τραγούδια .
Έτσι αποκτήσαν με την εργασία τους χρήματα , ζούσαν αξιοπρεπώς και είχαν να προσφέρουν στις οικογένειές τους ότι επιθυμούσαν .
Οι γλάροι ήταν ευτυχισμένοι που μπόρεσαν να βοηθήσουν τα μικρά ναυτάκια και πάντα συνόδευαν με αγάπη τα καράβια τους όσο μακριά και αν πήγαιναν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου